joi, 11 august 2011

NUMARUL SAPTE AL BULETINULUI PAROHIAL AUGUST 2011

Proorocule şi Înaintemergătorule al venirii lui Hristos, după vrednicie a te lăuda pe tine nu ne pricepem noi, cei ce cu dragoste te cinstim că nerodirea celei ce te-a născut şi amuţirea părintelui tău s-au dezlegat întru mărită şi cinstită naşterea ta, şi întruparea Fiului lui Dumnezeu lumii se propovăduieşte. (TROPARUL NAŞTERII SFÂNTULUI IOAN BOTEZĂTORUL)
BULETINUL PAROHIEI

SFÂNTUL IOAN BOTEZĂTORUL
INDEPENDENŢA
FOAIE PENTRU ÎNTĂRIRE SUFLETEASCĂ ŞI MISIUNE CREŞTINĂ
ANULIII, MAI-AUGUST, NR. 7
PRAZNICUL ADORMIRII MAICII DOMNULUI ÎN TRADIŢIA CREŞTIN-ORTODOXĂ
Sfânta Tradiţie spune despre Maica Domnului că a murit ca orice fiinţă omenească, adormind aşa cum indică şi numele sărbătorii. Ea a murit aşa cum mor toţi oamenii, nu în mod voluntar ca Fiul ei, ci prin necesitatea naturii ei umane muritoare care este indisolubil legată de stricăciunea acestei lumi. Apostolii au fost aduşi în mod miraculos la acest eveniment şi au fost cu toţii prezenţi, cu excepţia Sfântului Apostol Toma, atunci când Maica Domnului a trecut din această viaţă.
Apoi, ea a fost înmormântată. Apostolul Toma a ajuns câteva zile mai târziu; dorind să o vadă încă o dată, i-a convins pe ceilalţi să deschidă mormântul Maicii Domnului. Atunci Apostolii au descoperit că trupul Ei nu mai era în mormânt. Acest moment este pentru noi pârga (primul rod) al învierii de obşte a credincioşilor, care va avea loc după a doua venire a lui Hristos. Praznicul poartă numele de Adormirea Maicii Domnului, pomenind trecerea ei din această viaţă, cuvântul Adormire traducând grecescul Koimisis, care înseamnă adormirea întru moarte (de aici vine cuvântul cimitir).
La fel ca şi în cazul Naşterii Sfintei Fecioare, sau în cazul Intrării în Biserică, nici pentru Adormirea Maicii Domnului nu există referinţe istorice sau biblice pentru această sărbătoare. Biserica Ortodoxă propovăduieşte că Maica Domnului este fără de păcat, dar şi că Fecioara Maria a avut nevoie cu adevărat să fie mântuită de Hristos - mântuită de încercări, suferinţe şi moarte din lumea aceasta. Ea a murit cu adevărat şi apoi a fost luată la Cer de Fiul ei, ca Maică a Vieţii, şi ia deja parte la viaţa fără de sfârşit din Împărăţia Cerurilor. Această viaţă în rai este pregătită şi promisă tuturor care "ascultă Cuvântul lui Dumnezeu şi îl păstrează"
Sărbătoarea este precedată de 14 zile de post, cu dezlegare la untdelemn, vin şi peşte în ziua Praznicului Schimbării la Faţă (6 august), indiferent în ce zi ar cădea. În zilele de peste săptămână din post, se slujeşte ori Paraclisul Mare al Maicii Domnului (slujbă de implorare) ori Al doilea paraclis al Maicii Domnului. Dacă ziua praznicului cade miercuri sau vineri, se dezleagă la peşte.
Praznicul Adormirii Maicii Domnului este unul din cele mai îndrăgite sărbători pentru credincioşii ortodocşi români, mai ales datorită evlaviei deosebite a românilor faţă de Născătoarea de Dumnezeu. Un foarte mare număr de biserici şi de mănăstiri poartă acest hram. În multe locuri, cu această ocazie se organizează pelerinaje la mănăstirile care îşi sărbătoresc astfel ocrotitoarea. Sate şi comunităţi întregi vin împreună în aceste pelerinaje.
Credincioşii vin încă din ajunul Praznicului, în 14 august şi participă la slujbe, care în multe locuri au un fast deosebit. Astfel, slujba Vecerniei se prelungeşte cu o Priveghere care în unele locuri durează până foarte târziu în noapte sau chiar toată noaptea.
La slujba de înainteprăznuire se mai cântă în multe biserici şi mănăstiri din România şi Prohodul Maicii Domnului, o cântare special alcătuită pentru noaptea dinaintea praznicului, construită după modelul Prohodului Domnului şi pusă pe linia melodică a celor trei stări ale acestuia.
În pauzele dintre slujbe, credincioşii cântă, în unele locuri, şi alte cântări (extra-liturgice) închinate Maicii Domnului, numite în Ardeal pricesne, care exprimă grija Născătoarei de Dumnezeu pentru oameni, precum şi afecţiunea profundă a credincioşilor faţă de Cea pe care o numesc Măicuţa Domnului. Unele dintre acestea sunt de o surprinzătoare familiaritate: "Am venit, Măicuţă, să te mai vedem / şi să-ţi spunem dorul pe care-l avem..."
Poate cel mai cunoscut pelerinaj de Adormirea Maicii Domnului este, în România, cel de la Mănăstirea Nicula, păstrătoarea unei cunoscute Icoane făcătoare de minuni a Maicii Domnului. Aici credincioşii se adună cu sutele de mii. Foarte mulţi, în semn de evlavie faţă de Maica Domnului, al cărei ajutor îl cer şi îl primesc, fac, la vremea praznicului, înconjurul bisericii (o dată sau de trei ori) în genunchi, aşteptând apoi cu răbdare ore şi chiar zile la rând pentru a ajunge să se închine Icoanei Maicii Domnului. În afara slujbelor, în ziua praznicului se organizează în multe locuri, pe lângă mănăstiri sau şi în oraşe, târguri şi serbări populare.
Vă invit şi vă îndemn să participaţi în data de 15 august la slujba închinată acestei mari Sărbători pentru a primi binecuvântarea Maicii Domnului şi vindecarea de toate bolile sufleteşti şi trupeşti de care suferim cu toţii.
PR. DANIEL NOAPTEŞ
IMPORTANŢA CELOR 40 DE SFINTE LITURGHII
Cu toţii cunoaştem că cea mai importantă slujbă din cadrul cultului creştin-ortodox este SfântaLiturghie. Şi de aceea m-am gândit să vă readuc aminte că în perioada aceasta de vară timp de patruzeci de zile vom săvârşi Sfânta Liturghie. Mare este numărul creştinilor care au citit şi au aflat că pomenirea celor vii şi a celor adormiţi din timpul celor patruzeci de Sfinte Liturghii le aduce multe împliniri şi relizări aici pe pământ, sănătate, iar celor adormiţi le aduce iertare de păcate. Săvârşirea celor patruzeci de Sfinte Liturghii în această perioadă este o ocazie unică pentru cei care spun că urăsc aglomeraţia din Sfânta Biserică din zilele de Sărbători şi de Duminică şi îşi doresc să cunoască mai bine credinţa noastră creştină şi frumuseţea slujbelor care le săvârşim îi invităm acum să vină şi să participe în număr cât mai mare. Rugăciunea săvârşită în Sfânta Biserică alături de alţi creştini este mult mai puternică şi aduce mult folos tuturor. PR. DANIEL NOAPTEŞ
CUVÂNT PENTRU COPII
Fiindcă tot a făcut Părintele această introducere frumoasă în rândurile de mai sus despre importanţa celor patruzeci de Sfinte Liturghii am ales şi eu pentru acest număr o istorioară de suflet folositoare celor care iubesc această slujbă de căpătâi a noastră a creştinilor.
Un scriitor în vizită la Sfântul Mormânt a cunoscut un călugăr de acolo. Acesta, referindu-se la părinţii săi, i-a spus următoarele: „Tatăl meu era sărac dar foarte evlavios şi când se săvârşea Liturghia îl aştepta pe preot la poarta bisericii. în schimb mama nu era credincioasă şi rar dădea pe la biserică. Duminica prefera să stea acasă, să gătească pentru familie şi să facă treburile casei. Când au murit părinţii mei, i-am văzut pe amândoi în vis. Tatăl meu se găsea într-o grădină frumoasă, minunată şi acolo se bucura de fericirea Raiului, mama însă îmi zicea cu mare durere: dă-mi copilul meu şi mie să mănânc puţin din farfuria ta. Mi-e foame!
A doua zi când m-am trezit, mă gândeam că dacă mama este moartă, ce fel de mâncare mai poate să poftească? Cu siguranţă avea nevoie de hrană duhovnicească!
Fără ezitare am mers la Mănăstirea sfântul Sava şi am dat cele necesare, cu rugămintea să facă 40 de Liturghii pentru mama, ca Dumnezeu s-o înalţe puţin şi să fie împreună cu tata, să se bucure şi să aibă parte de fericirea Raiului.
Inainte, însă, să se încheie cele 40 de Liturghii l-am văzut în somn pe tata zicându-mi cu o figură posomorâtă:
- De ce m-ai lipsit de partea mea?
Vă asigur, a zis călugărul, că am roşit, de jenă. N-am ştiut ce să răspund!
A doua zi am anunţat să adauge imediat şi numele tatălui meu la sărindar şi când s-a terminat am mai dat încă unul pentru amândoi. După aceea am văzut că sunt liniştiţi şi mulţumiţi, fără să mă mai tulbure. De atunci au trecut mai mult de 20 de ani şi continuu fac parastase pentru ei şi dau sărindare, ca să aibă mai multă odihna în Domnul.
Iată dragi creştini cât de mult poate folosi rugăciunea pentru cei care ne-au fost dragi atunci când erau pe pământ. De fapt singurul lucru cu care îi mai putem ajuta este doar rugăciunea.
Rubrică realizată de pe site-ul www.tezaurul-ortodox.com

A consemnat prof. ROMICA NOAPTEŞ


CEI CARE DORIŢI SĂ CITIŢI BULETINUL PAROHIEI PE INTERNET ÎL GĂSIŢI LA ADRESA: http://www.parinteledanielnoaptes.blogspot.com

Redacţia Redactor: Pr. Dănuţ(Daniel) Noapteş Secretar de redacţie: Romica Noapteş Telefon contact: 0723071018 Email: parinteledaniel2009@yahoo.com



.