marți, 4 ianuarie 2011

NOUL NUMAR AL BULETINULUI PAROHIAL PE ANUL 2011

Sfinte, izbăveşte de toate nevoile pe toţi cei ce aleargă către tine, la dumnezeiasca pomenire a ta cea purtătoare de lumină şi cu raze strălucitoare; că ai îndrăznire către El, şi poţi să izbăvesti din nevoi pe cei ce cu dragoste Îi cântă lui Dumnezeu…(ACATISTUL SFÂNTULUI IOAN BOTEZĂTORUL)
BULETINUL PAROHIEI

SFÂNTUL IOAN BOTEZĂTORUL
INDEPENDENŢA
FOAIE PENTRU ÎNTĂRIRE SUFLETEASCĂ ŞI MISIUNE CREŞTINĂ
ANULII, NR. 5
BOBOTEAZA SAU BOTEZUL DOMNULUI IISUS HRISTOS ÎN TRADIŢIA POPORULUI ROMÂN
Cu ajutorul bunului Dumnezeu aţi păşit în noul an cu bine, cu sănătate, gânduri mai bune şi bucurie sperăm noi slujitorii altarului cât mai mulţi dintre dumneavoastră. Unii poate aţi fost mai greu încercaţi de anumite probleme, dar fiecare trebuie să încercăm să găsim rezolvarea prin înălţarea de rugăciuni către Dumnezeu.
De aceea după ce am sărbotorit Crăciunul, mai apoi am început anul cu praznicul Tăierii împrejur după trup a Domnului şi Dumnezeului Mântuitorului noastru Iisus Hristos şi mai apoi încheiem şirul sărbătorilor cu Botezul Domnului şi Soborul Sfântului Ioan Botezătorul.
Pe 6 ianuarie, Biserica Ortodoxă sărbătoreşte Botezul Domnului, sau Boboteaza. Această zi marchează sfârşitul sărbătorilor dedicate Crăciunului şi Anului Nou. Sfânta Scriptură ne vorbeşte despre Ioan Botezătorul, considerat Înaintemergătorul Domnului nostru Iisus Hristos, care propovaduia venirea Acestuia, îndemnând pe iudei la pocăinţă. Îmbrăcămintea lui Ioan era foarte simplă, făcută din păr de camilă; el purta o cingătoare de piele împrejurul mijlocului şi se hrănea cu lăcuste şi miere sălbatică. Icoanele au păstrat de-a lungul timpului aceasta imagine, înfăţisându-ni-l pe Botezator ca pe un pustnic cu părul lung şi barbă aspră. Considerându-l prooroc, locuitorii din Ierusalim şi din întreaga Iudee se strângeau în jurul lui pentru a-i asculta cuvintele şi mai ales pentru a fi botezaţi de el în râul Iordan.

Ioan le cerea, înainte de a-i boteza, să-şi mărturisească păcatele şi să se pocaiască, spunându-le ca el îi botează doar cu apă, dar Cel ce va veni după el (adică Iisus) îi va boteza cu Duh Sfânt şi cu foc. Vestind venirea Mântuitorului, Ioan spunea că Acela este mult mai mare şi mai puternic decât el.
Sfânta Evanghelie ne povesteşte că şi Iisus a venit din Galileea, pentru a fi botezat de Ioan,care văzându-l, a spus: „Iată Mielul lui Dumnezeu, Cel ce ridică păcatul lumii”. Şi, ieşind Iisus din apa Iordanului, „cerurile s-au deschis si Duhul lui Dumnezeu s-a vărsat pogorându-se ca un porumbel şi venind peste El. Şi glas din ceruri zicând: Acesta este Fiul Meu cel iubit întru care am binevoit”.

Boboteaza este deci una dintre cele mai importante sărbători ale anului. De obicei, în această perioadă este foarte frig, de aceea este des folosită expresia „gerul Bobotezei”. Poporul nostru a păstrat multe tradiţii frumoase în legatură cu această zi. De exemplu, în localităţile aşezate pe malul unui râu, pe malul Dunării sau chiar pe ţărmul mării, se obişnuieşte ca preotul, cu ocazia slujbei care se face acum, să arunce o cruce de lemn în apa foarte rece, uneori chiar înghetată, după care sar câţiva flăcăi curajoşi pentru a o aduce înapoi.
În toate Bisericile, preoţii fac Agheasmă Mare (apă sfinţită), cu care botează apele, oamenii, animalele si casele.
Dincolo însă de aceste obiceiuri populare, semnificaţia principală a Bobotezei rămâne una creştină, iar această mare sărbătoare constituie un prilej de a încerca şi noi, după puterile noastre, să ne luminam sufletele, aşa cum aminteşte si troparul Bobotezei: „În Iordan botezându-te Tu Doamne, închinarea Treimii s-a aratat, că glasul Părintelui a mărturisit Ţie, Fiu iubit pe Tine numindu-Te, şi Duhul a adeverit întărirea Cuvântului. Cel ce Te-ai arătat, Hristoase Dumnezeule, şi lumea ai luminat, slavă Tie!”.
Vă invităm să participaţi în număr cât mai mare la slujba de Bobotează pentru a vă sfinţi, purifica, a ne arăta respectul şi dragostea faţă de această mare Sărbătoare.
SĂ NU PETRECEM VIAŢA FĂRĂ SFÂNTA TAINĂ CUNUNIEI!
Dintre cele şapte lucrări sfinţitoare cunoscute şi sub numele de Sfinte Taine lăsate de Mântuitorul Iisus Hristos un loc de seamă îl ocupă şi Cununia.
Fiindcă mulţi dintre creştini nu prea mai bagă în seamă importanţa şi necesitatea acesteia m-am hotărât să amintesc în câteva rânduri foloasele pe care le aduce celor care se hotărăsc să primească cu adevărat binecuvântarea lui Dumnezeu. Însuşi Mântuitorul Iisus Hristos a arătat un respect deosebit tinerilor căsătoriţi participând chiar el la o nuntă în Cana Galilei acolo săvârşind şi o minune prin care i-a ajutat pe cei de acolo transformând apa în vin.
Există şi cazuri în care mulţi dintre creştini săvârşesc doar căsătoria civilă şi amână Cununia religioasă cea care de fapt este valabilă înaintea lui Dumnezeu.
Până nu mergem în faţa Sfântului Altar să primim binecuvântarea lui Dumnezeu prin Sfânta Taină a Cununiei trebuie să ştie foarte bine fiecare că trăieşte în păcatul desfrânării şi va da socoteală înaintea lui Dumnezeu şi multe necazuri, ispite şi necazuri se vor abate asupra casei lui, asta nu pentru că Domnul este răzbunător ci pentru că vrea să ne ridice din păcat să ne facă mai buni şi să ne prezentăm curaţi sufleteşte înaintea Lui.
Casătoria binecuvântată de Dumnezeu este începutul adevăratei vieţi de familie, este taina unirii bărbatului cu femeia, având ca icoană unirea lui Hristos cu Biserica Sa.
Casatoria civilă unită cu Cununia religioasă este cea bineplăcută înaintea lui Dumnezeu, întrucât doar unite cele două pot ajuta pe viitorii părinţi să dea naştere la copii sănătoşi să aibă parte de înţelegere, spor în casă şi bucurii duhovniceşti. Rezultând copii în afara căsătoriei, fără binecuvântarea lui Dumnezeu observăm că aceştia mai devreme sau mai târziu în viaţa lor ori se nasc bolnavi, ori nu se realizează în viaţă şi toate acestea se întâmplă datorită părinţilor care au trăit necununaţi, stând în păcat toată viaţa lor.
Să-i îndemnăm fraţi creştini pe copiii, nepoţii şi rudele noastre să nu mai trăiască în păcat şi să se apropie de Sfânta Taină a Cununiei pentru a se bucura de multe daruri din partea Bunului Dumnezeu.
PR. DANIEL NOAPTEŞ
CUVÂNT PENTRU COPIII
Dragi copii cititori ai acestei rubrici vă doresc ca în anul care tocmai a început să aveţi parte numai de bucurii şi tuturor cititorilor acestui Buletin al parohiei noastre vă muţumim că ne-aţi fost alături în anul care a trecut şi sperăm că ne veţi fi alături şi în continuare şi veţi da dovadă în continuare de aceeaşi iubire şi prietenie ca şi până acum faţă de mine, de părintele şi de copilaşii noştri.
În rândurile următoare o să vă prezint o istorioară foarte frumoasă aşa cum v-aţi obişnuit deja.
Recolta buna si Dumnezeu
Doi săteni stăteau de vorbă.
Unul zise:
- Sunt foarte mulţumit de recolta mea şi-ţi mulţumesc şi dumitale pentru ajutorul pe care mi l-ai dat la cărat.
Celălalt răspunse:
- Şi eu îţi mulţumesc că mi-ai dat o mâna de ajutor când am secerat.
Un copil al unuia din ei, care se afla de faţă, îi zise tatălui său:
- Tată, dar lui Dumnezeu nu-i mulţumesti ca ţi-a dat recolta bună?
Cei doi săteni, ruşinati, se priviră şi-şi ziseră în sinea lor: "Copilul are dreptate. Noi am uitat de Dumnezeu".
Eu vă îndemn pe toţi să nu uităm niciodată în primul rând să mulţumim lui Dumnezeu pentru toate câte ne dă apoi oamenilor.
Să nu aşteptăm glasul cuiva care să ne aducă aminte că există rugăciune de mulţumire, noi singuri să tresărim şi să o adresăm atât în casele noastre dar mai ales venind la Casa lui Dumnezeu care este Sfânta Biserică unde rugăciunile întotdeauna sunt mai puternice şi suntem mai siguri că vor fi ascultate.
A consemnat prof. ROMICA NOAPTEŞ
CEI CARE DORIŢI SĂ CITIŢI BULETINUL PAROHIEI PE INTERNET ÎL GĂSIŢI LAADRESA: http://www.parinteledanielnoaptes.blogspot.com
Redacţia
Redactor: Pr. Dănuţ(Daniel) Noapteş Secretar de redacţie: Romica Noapteş Telefon contact: 0751277000
Email: parinteledaniel2009@yahoo.com

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu