Sfinte, izbăveşte de toate nevoile pe toţi cei ce aleargă către tine, la dumnezeiasca pomenire a ta cea purtătoare de lumină şi cu raze strălucitoare; că ai îndrăznire către El, şi poţi să izbăvesti din nevoi pe cei ce cu dragoste Îi cântă lui Dumnezeu…(ACATISTUL SFÂNTULUI IOAN BOTEZĂTORUL)
BULETINUL PAROHIEI
SFÂNTUL IOAN BOTEZĂTORUL
INDEPENDENŢA
FOAIE PENTRU ÎNTĂRIRE SUFLETEASCĂ ŞI MISIUNE CREŞTINĂ
ANUL1, NR. 3
CE TREBUIE SĂ FACEM DUPĂ CE AM INTRAT ÎN SFÂNTA BISERICĂ
A sosit ziua noastră de odihnă, Duminica, fraţi creştini, este o zi de mare Praznic Împărătesc sau ziua unui Sfânt şi la Biserică este slujbă mare e bine de ştiut că atunci când ajungem în sfântul locaş de la început este plăcut înaintea lui Dumnezeu să respectăm o anumită rânduială de închinare pe la sfintele icoane. În rândurile care urmează mi-am propus să vă reamintesc pe scurt această rânduială lăsată de Sfinţiţii părinţi din vremurile mai de demult. Tot în scrierile lor găsim şi următorul sfat de care e bine să ţinem seama foarte mult. Ei ne îndeamnă ca atunci când venim mai târziu la Sfintele slujbe să nu mai deranjăm pe cei din jurul nostru mergând prin faţa lor să sărutăm cât mai multe icoane şi aşa să facem sminteală şi tulburare ci e mai bine să ocupăm locul pe care îl găsim mai liber şi să ne concentrăm la rugăciune, urmând ca la sfârşit, dacă dorim să continuăm rânduiala de închinare şi apoi să plecăm în pace spre casele noastre mulţumind lui Dumnezeu pentru toate. Aşadar, Biserica este locul în care venim să vorbim cu Dumnezeu şi nu cu cei din jurul nostru. Este şi locul în care ne bucurăm că ne revedem după o săptămână de muncă şi am venit cu mic cu mare să dăm slavă lui Dumnezeu pentru tot ce ne dă, dar aceste momente ar trebui să aibă loc la sfârşitul slujbei şi în afara Casei lui Dumnezeu. Aceste rugăciuni pe care le voi aminti în continuare e bine ca cei care au râvnă şi dragoste pentru Dumnezeu să le ştie, bine este şi pentru cei care nu le pot învăţa dar se vor comporta frumos în Biserică aşa cum se cere unui adevărat creştin. La intrarea în Biserică vom rosti rugăciunea: "Veselitu-m-am de cei ce mi-au zis: în casa Domnului voi merge. Iar eu întru mulţimea îndurărilor Tale, Doamne, voi intra în casa Ta; închina-mă-voi în Biserica Ta cea sfântă Doamne, povăţuieşte-mă cu dreptatea Ta, pentru vrăjmaşii mei îndreptează înaintea Ta calea mea, ca fără alunecare să preaslăvesc o Dumnezeire: pe Tatăl şi pe Fiul si pe Sfântul Duh, acum şi pururea şi în vecii vecilor. Amin!“. După ce am intrat în Biserică, trebuie să ne oprim sub policandrul din naos ca sa facem trei metanii sau închinăciuni după puterea fiecăruia. După cele trei închinări, ne îndreptam spre tetrapodul din partea dreaptă, pe care se află icoana hramului bisericii, a sfântului zilei, ori a Învierii. Minunat ar fi ca după ce am făcut două metanii, sa rostim troparul sfântului sau al praznicului. Sărutăm icoana şi mai facem o metanie.
Ajuns la icoana împărătească a Mântuitorului, pe catapeteasmă, rostim următoarea rugăciune: "Preacuratului Tău chip ne închinăm, Bunule, cerând iertare greşelilor noastre, Hristoase Dumnezeule, că de bună voie ai primit a Te sui cu trupul pe cruce, ca să scapi din robia vrăjmaşului pe cei ce i-ai zidit. Pentru aceasta, cu mulţumire strigăm Ţie: toate le-ai umplut de bucurie, Mantuitorul nostru, Care ai venit sa mântuieşti lumea.Amin!“
Sărutăm icoanele din dreapta şi ne retragem sub policandrul din naos, fără a trece prin faţa Uşilor Împărăteşti. De aici mergem în stânga, la icoana Maicii Domnului, şi spunem următoarea rugăciune: "Născătoare de Dumnezeu, ceea ce eşti izvorul milei, învredniceşte-ne şi pe noi milostivirii tale. Caută spre robul tău cel păcătos. Arată-ţi puterea ta, ca totdeauna. Căci nadăjduind întru tine îţi strigăm, cum oarecând ţi-a strigat Gavriil, mai marele voievod al celor fără de trup: Fecioară bucură-te!“. Sărutăm icoanele din partea stângă şi revenim sub policandru, unde facem alte trei metanii sau închinăciuni.
Dacă în biserică sunt prezente în pronaos iconostase, mergem să ne închinăm la icoanele de acolo. După ce ne-am închinat în faţa acestor icoane, ne îndreptam spre sfintele moaşte (dacă biserica pastrează sfinte moaşte).
La ieşirea din Biserică, facem trei metanii spre sfântul altar şi rostim: "Doamne, Dumnezeul meu, Ţie-Ţi încredinţez toată viaţa mea şi pe Tine Te rog: apără-mă, mântuieşte-mă şi fă-mă părtaş îndurării Tale, dă-mi îndreptare vieţii şi purtare înţeleaptă, dăruieşte-mi sfârsit creştinesc, cinstit si paşnic şi mă fereşte de toată răutatea şi bântuirea potrivnicului. Iar în ziua temutei Tale judecăţi să-mi fii blând mie, robului Tău, şi să mă numeri cu oile cele alese de-a dreapta Ta, ca împreună cu acestea să Te slăvesc în veci. Amin Fiecare creştin e bine să ştie pentru ce a venit la Sfânta Biserică, pentru a se ruga în linişte şi a cânta atât cât poate la sfânta Liturghie şi nu pentru a vorbi cu timp şi fără timp cu cel de lângă el deranjând pe cei care chiar vor să simtă că sunt în Casa lui Dumnezeu.
Un părinte spunea într-un cuvânt al său: frate creştine aşa cum tu vrei să fie linişte perfectă atunci când vrei să te odihneşti în patul tău, aceeaşi linişte îşi doreşte şi Bunul Dumnezeu să o păstrezi când ai păşit pragul Sfintei Biserici.
PR. DANIEL NOAPTEŞ
ROSTUL POMENIRILOR DE TOAMNĂ ALE CELOR ADORMIŢI
Venirea unui nou anotimp aduce întotdeauna şi schimbarea stărilor şi dispoziţiei noastre pentru rugăciune. De aceea Sfânta noastră Biserică a rânduit ca în perioada aceasta de toamnă să ne aducem aminte mai mult decât în restul anului de cei care nu mai sunt printre noi şi să le facem parastase în amintirea lor. Deoarece noi nu ştim care dintre aceştia au trecut din starea de păcat şi suferinţă spre fericirea veşnică avem datoria să ne rugăm în continuare pentru toţi din neamul nostru. Faptul că amintim pe toţi cei adormiţi din familiile noastre făcând o pomenire generală a lor arată că nu i-am uitat că îi respectăm, că le păstrăm memoria vie şi suntem adevărate exemple pentru copiii noştri care vor învăţa să ducă tradiţia mai departe. Adunarea laolaltă a celor adormiţi pe un pomelnic şi prezenţa celor vii la masa care se face în amintirea lor arată că păstrăm comuniunea cu aceştia şi ne arătăm credinţa în învierea acestora la sfârşitul lumii şi aşteptăm întâlnirea cu ei, de aceea îî numim şi adormiţi noi creştinii şi nu morţi.
PR. DANIEL NOAPTEŞ
CUVÂNT PENTRU COPIII
Dragi copii, iubite cititoare şi cititori am cules pentru numărul acesta al Buletinului Parohiei noastre o istorioară plină de învăţături atât pentru cei mici dar şi pentru cei mari pe care sper să o citiţi cu multă plăcere.
CEI DOI VECINI Un ţăran cam rău la suflet a găsit într-o zi pe păşunea sa vaca vecinului. Mânios, omul a luat animalul la bătaie, după care l-a legat şi l-a dus înapoi, spunându-i vecinului său următoarele cuvinte: - Dacă mai găsesc o singură dată vaca ta la mine-n grădină, să ştii că o bat şi mai rău, ai auzit ?
A doua zi, însă, vecinul cel dintâi găsi şi el, în bătătura sa, două oi ale celuilalt, ce se strecuraseră printr-o spărtură a gardului. S-a apucat omul şi a reparat gardul, după care a luat frumos oile si le-a dus stăpânului lor, celui crud, spunându-i: - Am găsit la mine-n curte două dintre oile dumitale. Le-am adăpat şi ţi le-am adus acasă. Dacă am să le mai găsesc şi altă dată în curtea mea, să ştii că am sa fac la fel: am să le port de grijă si am sa ţi le aduc nevătămate acasa la tine.
- Îţi mulţumesc i-a răspuns ţăranul - puteai să faci la fel ca mine, dar acum îmi dau seama că eu am greşit. Vei vedea ca a doua oară nu se va mai întâmpla la fel!
Si, într-adevar, ţăranul s-a ţinut de cuvânt.
Când vrei să-i arăţi cuiva ca a greşit, nu trebuie sa o faci cu răutate, ci cu blândete şi răbdare şi, atunci, cu siguranţă, vei reuşi. "Învăţătura din constrângere nu e făcută să ramână, dar cea care pătrunde în suflet prin dragoste şi bunăvointă, aceea rămâne acolo pentru totdeauna."
A consemnat prof. ROMICA NOAPTEŞ
Rubrică realizată după site-ul www.crestinortodox.ro
Mulţumim tuturor pentru încurajare şi gândurile bune primite atât pe email cât şi verbal!
Redacţia
Redactor: Pr. Dănuţ(Daniel) Noapteş
Secretar de redacţie: Romica Noapteş
Telefon contact: 0751277000
Email: parinteledaniel2009@yahoo.com
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu